Fantoompijn: Kortverhaal met Veerle Hildebrandt

Onlangs werd ik uitgenodigd door Bruno Willaert van Pulp de Luxe om deel te nemen aan 24H Comics Square, een initiatief van PdL en het Gentse tekenaarscollectief Tieten met haar.

Het idee achter 24HCS was om stripmakers 24u samen te zetten in een virtueel kot en hen elk een kortverhaal van 12 pagina’s te laten maken. De enige twee vereisten: uitwerking op een vierkant, Instagramvriendelijk formaat en een etmaal later pen, kwast of potlood neerleggen.

Als scenarist met erg beperkte tekenvaardigheden was solo deelnemen een zelfmoordmissie, dus sprak ik Veerle Hildebrandt aan om met mij in dit avontuur te stappen. Enige vereiste voor dit partnerschap: we doen géén nacht door. Dat was dan misschien geen zelfmoordmissie, maar wel een missie waar bij voltooiing reanimatie zou nodig zijn. Daar bedankten we beiden vriendelijk voor. Van die 24u die we hadden, beten we er dus gelijk een tiental af.

Wie Veerle niet kent: ze is een Mechelse tekenares die net als ik ietsje later dan onze generatiegenoten met stripmaken is begonnen. Op haar 35e won ze de eerste Yieha Young Talent Award van Blloan/Standaard Uitgeverij met haar kortverhaal Joyride, hetwelk ze later uitwerkte tot de graphic novel Black Paradise.

Voor 24HCS wilde ik graag iets grotesk en Kafkaiaans absurd doen. Veerle zag dat meteen zitten. In een van m’n schriftjes met ideeën stond een regeltje of twee dat zich daar perfect toe leende.

Dat werd Fantoompijn.