Inbreker: Een verhaal over hoe we allemaal inbrekers zijn

Wie onlangs mijn Lockdown interview op Pulp deLuxe gelezen heeft, kreeg daar de allereerste pagina te zien van Inbreker. Dat is de nieuwe strip die ik samen met Mattias Ysebaert maak en die uitgegeven zal worden bij Oogachtend, waar eerder ook De Walvis verscheen. 

De pagina die je in het PdL-interview aantrof, is niet de allereerste bladzijde, maar bevindt zich ergens halfweg het eerste deel. Ik koos bewust voor die pagina om een idee te geven de wereld waarin Inbreker zich afspeelt. En die wereld is een bijzondere.

Zonder al te veel te willen verklappen — daarvoor is het nog te vroeg — kan ik wel al het volgende zeggen: de wereld van Inbreker er eentje is waarin alle Grote Verhalen die we als mens kennen samenkomen. Het leven is één Groot Verhaal en het is precies daarover dat de strip gaat. 

Ik heb het hele opzet een existentiële fantasy gedoopt. Wil je Inbreker lezen als een ‘fantasy’? Dat kan perfect: je zal er mythologische wezens, natuurpracht en avontuur in vinden, net als hier en daar een gevecht waarbij men al eens met zwaard, goedendag en andere middeleeuwse wapens zwaait. 

Maar daarnaast heeft het hele relaas een stevige existentiële onderlaag. Tijdens zijn tocht door de wereld komt het hoofdpersonage, Olav Mensson, elk Groot Verhaal dat we kennen tegen: goden, mythen, schoonheid, fictie en lust… ze komen allemaal op zijn pad. Die existentiële laag was wat mij aanspoorde om het verhaal te maken en wat me tijdens het schrijven inspireerde; de fantasy-elementen vormen het bindmiddel rond het geheel.

Dat het hoofdpersonage Olav heet, is in deze ook allesbehalve toevallig. ‘Olav’ komt uit het Noors en is een samenstelling van twee oudere namen die op hun beurt respectievelijk ‘voorvader’ en ‘afstammeling’ betekenen. Een naam met een ingebakken cyclisch karakter; qua existentialisme kan dat tellen. Olavs familienaam, ‘Mensson’, behoeft weinig uitleg. Onze hoofdrolspeler is dus een moderne Elckerlyc/Everyman die symbool staat voor ons allemaal. 

Als auteur hoop ik vooral dat lezers die allegorie zullen oppikken. Want Inbreker is bovenal een verhaal over hoe we in zekere zin allemaal inbrekers zijn in de wereld: hij bestaat zonder ons, was er voor ons en zal er ook na ons zijn. 

Inbreker belicht de moeilijkheid, waarschijnlijk zelfs de onmogelijkheid, die we allemaal ervaren om het leven echt ten gronde te begrijpen. Op zoek naar zingeving proberen we te putten uit religie, liefde en verhalen. Maar of daar echt de antwoorden in zitten, weet niemand. Het is onze taak zelf betekenis aan ons persoonlijk verhaal te geven. 

Mattias en ik kijken in elk geval heel hard uit naar wat jullie van het verhaal zullen vinden. We zitten in de laatste rechte lijn wat de ontwikkeling van de pagina’s betreft. Voor deel 1 welteverstaan, want Inbreker wordt een drieluik van telkens 48 pagina’s. 

Hieronder kan je alvast onze eerste onthulde pagina in meer detail bekijken, van initiële schets tot inkleuring. Die inkleuring gebeurt door de Nederlandse illustrator Tim van Iersel. Samen met Tim sleutelden we hard aan het juiste palet. We kozen bewust voor een meer ingetogen en beperkte kleurzetting, zodat het dichte en detaillistische lijnwerk van Mattias volop ademruimte krijgt. 

Leuk weetje trouwens: Mattias won met zijn eerste pagina’s voor Inbreker de Bronzen Kroontjespen 2019, een jaarlijkse Nederlandse stripprijs die jong tekentalent uit Nederland en Vlaanderen in de schijnwerpers plaatst.